mandag 26. mai 2008

"Hun er datter av sin far (så logisk)" (last.fm)

Bare en liten tankerekke hos last.fm-bloggen som har hamret seg intensivt på innsiden av kraniumet mitt i det siste og ville ut.

Beklager på forhånd all humor som er så tørr at den er støtende.

Stem på Bloggrevyen

tirsdag 20. mai 2008

Til Oslo i kulturens navn (last.fm)

I helgen har jeg vært og sett Tolvskillingsoperaen og Nick Cave and the Bad Seeds, som jeg har skrevet om her.

Og når jeg først var i Oslo, møtte jeg på to kvinnelige tiggere som begge trengte penger til sitt påkjørte barn. De begge hadde bilder, som viste seg å være det samme barnet. Enten farte de med lureri, eller så var de kanskje lesbiske.

Stem på Bloggrevyen

tirsdag 13. mai 2008

La oss se i speilet

En VG-blogger melder om enda et groteskt æresdrap som har skjedd i Iran. En jente har blitt voldtatt av eksmannen til sin søster. For å gjenopprette familiens ære hevdet offerets far at enten han eller hun måtte dø. Etter diskusjoner sa datteren at det fikk bli henne. På grunn av irans pseudo-islamske lover vil faren bli straffet mildt, fordi det var for familiens "ære". Offeret gikk jo med på det selv, så kan det sies å være et slags hara-kiri? Som folk flest vil jeg si "så absolutt ikke". Hun ble presset både av samfunnet og familien, og vi skjønner hva slags "argumenter" faren hennes brukte. Dette var ikke noe hun valgte selv, og flere (inkludert mer oppegående muslimer) hevder Allah vil gledelig la morderen grille i det hinsidige. Noe sånt ville aldri skjedd her i Norge.
På den annen side, hvem velger å avslutte sitt eget liv? Det er som regel et press for får noen til å ta dette siste ekstreme skritt. Samuraien skammer seg over vanæren han har bragt klanen. Den franske skoleeleven føler utilstrekkelighet og frykt for fremtiden. Tore Tønne erfarte hvordan pressen fikk navnet sitt. Det følelsesmessige neglisjerte metallhuet overfortolker de eneste heltene han har. Roy Sullivan fordi han syv ganger kom relativt bra fra noe ingen er ment å overleve, men ikke fikk det alle trenger. Den nihilistiske gotheren tror hun forstår hvor mye hun egentlig er verdt. Den lidende orker bare ikke mer. Og en 17 år gammel voldtatt iransk jente ble fortalt hun kom aldri kom til å være noe mer enn en hore i samfunnets øyne.
Når noe så grusomt først skjer spør man seg ofte "hvorfor valgte vedkommende denne utveien?", sjeldent "hvorfor feilet de andre løsningene?". Hvis det er en ung person skal foreldrene visstnok spørre "hvorfor sa du ikke noe til oss?", ikke "hvorfor hørte vi ikke på deg?". Politiet konkluderer slike saker så snart dødsårsaken er kjent, uten å be PP-tjenesten sjekke bakgrunnen. Og om offeret er i stand til å forklare det selv vil neppe noen stilles til ansvar med mindre never eller genitalier ble reist, og selv da er det et helvete å bevise. Voldtekt er fremdeles voldtekt selv om offeret ikke tør å vise at man ikke ønsker det; hvorfor er det mer straffbart å ha sex med noens kropp - men ikke sjel - uten å vite det enn å drepe noens sjel - men ikke kropp - uten å vite det?

Om jeg er bitter? Hvordan det..?

Stem på Bloggrevyen

søndag 11. mai 2008

"Race and racism"

Den tvilsomme ære å bli kåret av RV til Ukas dust har denne gang tilfalt hip-hopmagasinet Kingsize, grunnet en forside som visstnok glorifiserte kolonialisme. Teksten 'Verden ligger for hans føtter' og det faktum at kvinnene var "afrikanske" ble visst for mye for enkelte. At den ene kvinnen er svensk og den andre norsk betyr ikke så mye; de er svarte¹, og derfor har rase alt med saken å gjøre. Hva som tydligvis ikke er relevant er at hip-hop opprinnelig er en svart subkultur, og jentenes blaxplotation-aktige utseende får ihvertfall meg til å se på dette som en hyllest til nettopp svart kultur.
Noe useriøst har jeg hørt at 'wigger'eres streben etter å virke så 'ghetto' skyldes stereotypen om at svarte har stor penis, og disse wiggerne da ønsker å sende ut signaler om at de er godt utstyrte både rundt nakken og mellom bena. Ikke overaskende hørte jeg dette fra folk som foretrekker rock. En annen stereotype er jo det at gangstah-ene liker helst blonde hvite jenter (for å utrydde den hvite rase, visstnok), dermed blir det jo på et slags vis logisk at hvite Name er omkranset av sorte damer. Han kunne jo også vurdert f.eks. vietnamesiske jenter, og hvis vi drar den tankegangen videre kunne japansk hip-hop blitt veldig interesant.

Bergens Tidene på sin side melder om en fullefant som ikke ble dømt for rasistiske bemerkninger han lot hagle over en kvinne som han ble irritert av. Folk reagerer negativt på han slapp unna med det, men til dommerens forsvar skal det sies at fullefanten ble dømt for truslene bemerkningene var en del av, og ærlig talt; bruker man "neger" og "dego" om hverandre slik han gjorde er man enten bare veldig sint eller veldig veldig uvitende.

WorldNetDaily klager over at barna deres blir indoktrinert til å ikke bli islamofobe på skolen. Bøkene inneholder etter sigende flere feil, som at å gjøre gode gjerninger er jihad (betyr det at kampen mot fattigdom innebærer å drepe økonomisk vanskeligstilte?), nevner ikke arabernes jødeforfølgelser i middelalderen (var Martin Luther muslim?), at kalifatet behandlet nyerobrede undersåtter med toleranse (araberne tok nok til seg persisk, hellensk og jødisk kultur å drikke blodet deres) og at Muhammed var for likestilling (i det 7. århundre var nok rett til skilsmisse og arv så feministisk man kunne bli). Personlig synes jeg islamofobene bør holde kjeft frem til skolebøkene slutter å omtale Dsjengis Khan som en blodtørstig krigsherre, Napoleon som en stormannsgal erbobrer og Cromwells post-mortem henrettelse som Berliner-murens fall.

¹) Det finnes visst flere raser enn jeg først trodde, men jeg har ennå ikke giddet å lære meg forskjellen på negre og kongolesere, så 'svart' får duge. Jeg forveksler ihvertfall ikke kontinenter og raser.

Stem på Bloggrevyen

onsdag 7. mai 2008

Ashley Tisdale endelig single?

Ryktene vil ha det til at High School Musical-stjerne Ashley Tisdale og kjæresten Jared Murillo har (takk YHWH) gjort det slutt. Nå skal jeg ikke gå for dypt i sannheten i dette (som sagt; bare rykter). Selvom jeg er sikker på at dette har noe med at jeg endelig har fått meg nytt pass (ikke si noe!), så hadde jeg tålt at hun hadde ventet til jeg også fikk skaffet USA-visum og flybilletter (hysj, jeg trenger virkelig en illusjon å klamre meg til). Om ryktene skulle vise seg å være usanne for denne gang, har jeg allikevel satt sammen en liste over grunner til å gjøre seg klar til den store dagen:

 1. Hun må være tidenes beste grunn til å stumpe røyken.
 2. Hun beholder stort sett klærne på. Og selv da jeg er sikker på at hun kan få en fullt påkledd mann til å komme bare ved et blikk... eh, ikke at det har hendt med meg, altså.
 3. Skal hun først provosere, gjør hun det subtilt.
 4. Som god jød økonomibevisst person følger hun pengene, og vet når hun bør tenke på å feige ut. Hun er også motstander av tyveri, selv fra goy
 5. Trekant med Miley Cyrus?
 6. Man kan ha nasal-sex med henne uten å få "small penis-syndrome".
 7. Nesejobben hennes var forresten av utelukkende medisinske grunner. Like sikkert som at Batman er hetero.
 8. Puppejobben kan man se på henne bare er oppspinn, og forhåpentligvis også uaktuell i fremtiden... ordentlige pupper SKAL få plass i en hånd.
 9. Hvis man ikke har noe imot litt genital kløe; trekant med (den tøsa) Vanessa Hudgens?
 10. Forresten, sikler du etter Vanessa Hudgens, vil Zac Efron drepe deg og lage klær til Vanessa av huden din... ikke at hun vil beholde dem på.
 11. Frk. Tisdale har også vært borte på Efron... fremdeles mest sannsynlig bare på TV da, men...
 12. Hun begynner å ha litt kreativ innflytelse bak kamera og.
 13. Hun får meg virkelig i julestemning... hanukkah-humør..? Næsj, ordet jeg leter etter er nok 'vårkåt'.
 14. Trekant med Zac, så lenge han holder seg unna henne... ja, jeg vet hva det vil innebære, og det vil være verdt det... selv om frk. Tisdale skulle være fraværende *host*
 15. Hun ser smashing ut i golf-drakt.
 16. Hun er en av to jeg kjenner til som kan ha på seg knestrømper hvor kanten synes, og fremdeles ikke se ut som en emogother.
 17. Jeg velger å tolke min avsky for cheeseburgere som et tegn på at Ashley og jeg er meant-to-be.
 18. She wants it fabulous... og sier nok derfor ikke nei til underernærte Oscar Wilde-wannabes.
 19. Etternavnet hennes er Tisdale... ergo kan vi kalle sønnene våre Attila/Atle og Alexander T. Gjervan (kake hvis du tar referansen).
 20. DERFOR!

Stem på Bloggrevyen

tirsdag 6. mai 2008

Var Philip Pullman opptatt?

Studenter ved Harvard-universitetet er misfornøyde med at årets avgangstaler er den kjente forfatterinnen J.K. Rowling. Jeg tenkte først at det var flere enn meg som synes Rowling er en sukksessfull og utvilsomt (i sitt sjanger) talentfull forfatter, men ingen måte en verdensbygger eller hobbyfilosof på linje med f.eks. J.R.R. Tolkien eller H.P. Lovecraft (eller Philip Pullmann eller Alan Moore hvis nålevende briter er tingen). Selv om det nevnes av den ene studenten - Adam Goldenberg (visstnok redaktør i studentavisen) - så virker det som om det er den gode gamle fordømmelsen av heksekunst og satanisme som er problemet¹. Personlig ville jeg også blitt fornærmet over Rowling som taler, hvis tidligere talere inkluderer J.F. Kennedy, Juan Carlos I eller Conan O'Brian².
På tross av hva både NAMBLA og kristenfanatikerne hevder, så er det svært lite homoseksualitet (eller sex generelt for den saks skyld) i Harry Potter-bøkene³. At Humlesurr (Dumbledore) var homofil har jeg tolket kun som et på-sparket-snappy svar fra Rowling til journalisten som gravde i karakterenes sexliv som siden har blitt kanon fordi... det er like bra som noe annet.
Jeg trodde først det var basert på Ian McKellens overagelse av rollen som Dumbledore etter avdøde Richard Harris. Det viste seg at jeg tok feil (Sir McKellen var vurdert, men rollen gikk til Michael Gambon), men da jeg fikk det bekreftet fant jeg ut at Sir McKellen spiller Cecil Rhodes i den kommende filmen the Colossus. Det føyde seg pent inn i mønstret jeg (feilaktig) tenkte i først; Brokeback Mountain og Will & Grace kan bare gå å legge seg, britene kan dette med å caste homofile.

¹) Søk etter "harry and potter", "rowling", "hp" eller noe sånt hos FStDT... du vil nok skjønne det.
²) Hans opprinnelige etternavn var T'Barbarian, men Conan endret det for å unngå assosiasjoner til en viss mammadalt.
³) Jeg har riktignok ikke lest den siste boken, og det finnes en skremmende fanboy-esque beundring av skuespillerne.

Stem på Bloggrevyen

mandag 5. mai 2008

Disclaimer til "Staff gjør jobben sin[...]"

På dagens Tabloid gjorde beryktede Tor Erling Staff en opptreden og forklarte akkurat hva han mente; at han synes dette er like fælt som noen andre, men tok på seg (Djevelens) advokatkappe da han ble spurt. Jeg vil anta (les: håper) det betyr at Staffs noe liberale seksualmoral ikke er så relevant som jeg først spekulerte i. Og jeg vil understreke 'spekulerte' (sarkasmen bare skrev seg selv).
Det hevdes at Staffs uttalelse i forbindelse med saken var krenkende for ofrene. Hvis det er tilfellet, kan det samme sies om prinsippet om rettsikkerhet generelt (litt flåsete kan man si det faktisk stemmer når det gjelder voldtekt, dessverre).
Jeg lurer på om denne lynsjestemningen og fordømmelsen av all nyansering stammer fra den Spanske Inkvisisjonen. Inkvisisjonens rykte har jo lenge vært av maktmisbruk, brutalitet og intoleranse, når det i senere tid har vist seg at den hadde både mildere straffer og større rettsikkerhet enn de fleste av samtidens domstoler. Og ingen ønsker vel å drive med det samme som den Spanske Inkvisisjonen? Bare ingen finner ut hva Dsjengis Khan gjorde mer enn å krige.


Og jeg har mer sansen for Staff enn Rudolf Mayer. Bare fordi Fritzl gjorde noe usedvanlig ondskapsfullt betyr ikke det at han er sinnsyk. Selv med nyansering mener han bør stå til fullt ansvar og sperres inne i en celle... Staffs definisjon av 'celle'...

Stem på Bloggrevyen

søndag 4. mai 2008

Staff gjør jobben sin... litt for ivrig

Advokat Tor Erling Staff har på NRK-programmet Ukeslutt uttalt at "Josef Fritzl er en mann som verner om sin familie". Av åpenbare grunner reagerer folk på dette, men det er selvsagt ikke alltid nevnt at Staff faktisk ble spurt om å prøve å forsvare Fritzl. La oss være ærlige, det Fritzl gjorde var grusomt, men det er faktisk Staffs jobb som advokat å belyse de aspekt ved en person som ikke kommer frem i medias oppslagsjag og lynsjepromotering. Riktignok burde ikke Staff uttalt seg om en sak han på ingen måte jobber med, men han ble faktisk spurt om det; det kom ikke av seg selv (selvom han burde holdt seg for profesjonell til å svare).
På enkelte punkter har Staff faktisk (kreves dog at du kan sette deg inn i en veldig kynisk sinnstilstand for å se) rett; Fritzl myrdet ikke barna som ble "til overs", kastet dem i søpelcontainere eller satte bort et sted de godt mulig ikke ville bli funnet. Han kunne satt dem på en kirketrapp eller et sted de garantert ville blitt funnet, men han valgte altså å sette dem på sin egen trapp. Han ønsket altså ikke å bli kvitt de, men å få dem ut av kjelleren. Samme med Lommemannen; han kidnappet aldri barna eller gjorde noe fysisk skadelig mot dem.
Jeg vil dog anta i Lommemannes tilfelle at det skyldes heller forsiktighet enn et godt hjerte, og jeg burde være den siste til å bagatellisere de psykiske traumene ved det. Og det er fremdeles noe ved Staffs personlige holdninger som gjør hans engasjement i slike saker... smått uhyggelig.
Beklager det siste der, men jeg savnet O RLY-diktatorene mine ganske mye.

Stem på Bloggrevyen

torsdag 1. mai 2008

Sodoma risen!

- Islanders want legal right to be True Lesbians™
Innbyggerne på øya Lesbos går til sak mot en gresk utgave av LLH i et forsøk å få uttrykket 'lesbisk' fjernet fra navnet på organisasjonen. Saksøkerne er fortvilet over uttrykkets moderne betydning, og hevder det bør kun være en betegnelse om folk fra øya. Den moderne¹ betydningen av 'lesbisk' - dvs. homoseksuell kvinne - kommer fra den lokale poetinnen Sappho som i antikken skrev kjærlighetsdikt til andre kvinner. Det er ukjent hva innbyggerne i Sodom, Ontario eller Suddheim synes om begrepet 'sodomitt', men alt som kan koble byen din med Oscar Wilde må jo være positivt.

Har du forresten hørt den om han som spurte bartenderen om den søta jenta i hjørnet? Bartenderen svarte at det ikke var noen vits; hun er lesbisk. Mannen svarer at det gjør ikke noe, ettersom han er en åpen person. Bartenderen skjønner at han ikke kommer noen vei, og stanser ikke mannen da han går i mot hjørnet. Mannen starter en samtale, men kvinnen svarer "jeg er lesbisk". Mannen sier da "Jeg har hørt det. Hvilken kant av Lesbos er du i fra?"

¹) Visstnok Alan Moores eneste anakronisme i den geniale League of Extraordinary Gentlemen-serien; å bruke lesbisk som skjellsord.

Stem på Bloggrevyen