mandag 17. desember 2007

Everything around turning, Disney is

Det startet med at den rebelske Jazznegro-musen ble fremstilt som helten i noen tegnefilmer på 20-tallet, hvor skurken var et katteaktig White thrash¹. Det fortsatte med kråker som var sorte både i sinn og, eh... fjær i Dumbo, hvor de hjelper den stakkars elefantungen med å nå sitt potensiale. Selv i våre dager fortsetter Disneys opprør mot alt vi har holdt for sant i den lette underholdningen; Kim Possible satte en fascinerende tvist på sjangeren 'agent/detektiv-i-tenårene' ved å faktisk være bra. Zack & Codys søte hotelliv snur opp-ned på alt vi trodde vi visste om blondiner, jødinner og asiater. Blondiner går for å være dumme og deilige, mens JAP²er er visstnok 'bitchy' og bortskjemte; "tSLoZ&C"s judeo-blonde Maddie (Ashley Tisdale)³ er riktignok deilig og bitchy, men smart på grensen til det sære, og langt fra avhengig av andre. London Tipton (Brenda Song) på sin side, bryter ned fordommene om den nerdete AZN kid'; hun er fashion- og sosietet-bevisst, dum og egoistisk, den stereotypiske bortskjemte blonde rikmannsdatter rett og slett.

Men til saken: i dag, i en episode av Hannah Montana, så jeg et opprør mot en holdning som hittil ser ut til å ha vært rådende i amerikanske sitcoms; ideen om at blodskam er greit, så lenge den er heterofil. Både brødrene Barone og brødrene Harper var mer brydd av de homoerotiske enn de incestuøse antydningene når folk har trodd de var noe annet en brødre. Svein Krogstad og hans datter Vilde har begge uttrykt vemmelse over heterofil blodskam med innavl til følge, men det forsvant i skyggen av homofobien til skaphomse Pelle Krogstad. Peter Griffin nøt tydeligvis at hans datter Meg satte seg i fanget, gav ham en klem og sa hvor glad hun var i ham, men prøvde Chris seg på det samme var det plutselig "awkward". I en sådan stund er det flott å se Disney komme som en likeverdets forkjemper, som det gjorde for 80 år siden. I nevnte episode av Hannah Montana måtte Miley Stewart date sin egen bror Jackson for å hindre at førstenevnte ble avslørt som popstjernen serien har fått navn etter. Til min store forbauselse synes begge det var ganske avskylig, altså på tross av å være forskjellige kjønn.
Så jeg virkelig det jeg så? En amerikansk sitcom fordømme incest istedenfor homofili? Er homofobien lagt inn for å tilfredsstille republikanerne? Er den øyensynlige godkjenningen av innavl satt inn av samme grunn? Uansett er ikke det viktig. Det viktige er at Disney fortsetter sin homovennlige, ufordommsfulle og anti-incestuøse kamp de neste 80 år.

¹ ... med samme ironiske forstavelse som 'black' metal...
² Ikke 'japse', men 'Jewish-American Princess'
³ At frk. Tisdale er jødisk, betyr riktignok ikke at karakteren Maddie er det, men... med den (utrolig søte, må jeg påpeke før nazist-anklagene strømmer inn) nesa, men er det du prøver å lure?

Stem på Bloggrevyen

1 kommentar:

  1. Endelig en nordmann som har skjønt at Disney er kultur med stor K! Vi er altfor selvsentrerte her på berget, og aner ikke hvor stort Disney egentlig er innen kultur...

    SvarSlett