torsdag 31. januar 2008

Far out man

- Vi tar fra de narkomane rettigheter og verdighet
Skuespilleren Kristoffer Joner uttaler at han synes hasj burde legaliseres, for å gjøre det enklere for rusmisbrukere og deres pårørende. Selv om jeg er til dels enig med de to sakene hver for seg, ser jeg ikke helt sammenhengen. Undertegnede er riktignok ingen ekspert, men er ikke tingen med hasj at det faktisk er det mest uskyldige av de rusmidlene? At det er mer sammenlignbart med alkohol enn tobakk (som det ofte gjøres). Alkohol KAN ødelegge både kropp og sjel, hvis man er avhengig av det, noe man ikke alltid er selv om man bruker det. Tobakk, på sin side, ødelegger faktisk kroppen og gjør deg fort avhengig, men går ikke ut over sjelen (med mindre en eller annen bastard tar fra deg faggene dine). Slik jeg har forstått det, havner hasj heller i samme gruppe som alkohol enn tobakk; det er visstnok ingen dokumenterte hasj-overdoser (i motsetning til alkohol).

Et mye brukt argument mot legalisering av hasj er at det er et såkalt "gateway-drug". Wikipedia-artikkelen jeg linket til, er faktisk ganske vag og ukonklusiv om det er faktisk tilfellet. Min personlige teori (men jeg er som sagt ingen ekspert) er at hasj leder videre til hardere stoffer pga. en mental/moralsk/juridiske sperre (mot ulovlige substanser) som allerede er brutt, heller enn en avhengighet eller jakt på rus. Dvs. om man legaliserer hasj så vil den "sperren" jeg nevnte ikke bli brutt selv om man fyrer opp en tjall, og gapet mellom hasj og f.eks. kokain vil bli større.
I artikkelen nevnes også tobakk som en "gateway", ettersom de fleste rusmisbrukere også røyker. Jeg mener virkelig å ha hørt (i uvitenskapelig sammenheng, selvsagt, men ingen røyk uten ild (pun not intended)) at tidligere rusmisbrukere ofte røyker for å holde abstinensene vekk og dermed klare å fungere. De ruser seg edru, før å si det sånn (som "vanlige" røykere egentlig gjør). Ut fra egen erfaring kan jeg si at under et sykehusopphold, så vakte ønskene mine om stadig morfin bekymring bant staben, men så snart jeg var i stand til å skaffe meg snus, kuttet jeg morfinen nesten tvert.

Og bare litt rambling til slutt; kokain? Jeg kommer ikke over at KOKAIN er blitt et symbol på hiphet og klasse. Nå er det kanskje det folk flest mener med "stil", men kokain før meg minner litt for mye om Hollywood og Bærumsoss til å beundre noe særlig. Nei, takke meg til for gamle dager, da det mandigste av det mandige var opium, med det som hørte til; irske somdomitter[sic], beatnikker og bohemer, britiske smuglere og kinesiske triader.

Stem på Bloggrevyen

0 kommentarer: